flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд даних І півріччя 2017

29 липня 2017, 11:31

 

 

НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

56600,  Миколаївська область, м. Нова Одеса, вул. Леніна, 190

Тел. 2-13-62

 

 

 

ОГЛЯД ДАНИХ ПРО

СТАН ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВОСУДДЯ У  НОВООДЕСЬКОМУ

РАЙОННОМУ СУДІ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА   І півріччя 2017 р.

 

             У І півріччі  2017 р. штатна чисельність суддів складає 4, а фактична кількість – 3: суддя Ітрін М.В., суддя Баранкевич В.О., суддя Демінська О.І. Суддя Демінська О.І. відповідно до Указу Президента №175/2017 від 12.06.2017 року приступила до виконання обов’язків судді з 13.06.2017 року.

            Згідно постанови Верховної Ради України № 5157-VIII від 22 вересня 2016 року суддя Гажа О.П. звільнений у відставку.

             Під час проведення вказаного огляду були використані дані обліково-статистичних звітів Новоодеського районного суду Миколаївської області за формами звітності №1,1-1,1-мзс, 2-А, 2-Ц, 3 за І півріччя 2017 року.

       Середньомісячне  надходження справ та матеріалів  на 1 суддю місцевого суду у звітному періоді  становила – 88,1% .

        Із загального числа справ , що надходили в середньому щомісяця для розгляду одному судді кримінальні становлять (311:6:3 ) -  17,3 , справи  цивільного судочинства ( 998:6:3 ) -55.4 , справи   адміністративного судочинства(11:6:3) – 0,6 , справи про адміністративні правопорушення (265:6:3 ) – 14.7 .             

 

ЦИВІЛЬНЕ   СУДОЧИНСТВО .

 

     Усього на розгляді суду у І півріччі 2017 року знаходилось 475 (надійшло –322  , залишок з 2016 р.- 153) справ позовного провадження  ;  розглянуто – 315 справ , з яких 281 з ухваленням  рішення , з задоволенням позову-277 , із закриттям провадження у справі -3 , із залишенням заяви без розгляду -28 , передано в інші суди-3, залишок не розглянутих справ - 160 Перебувало в провадженні справ окремого провадження – 24 (надійшло – 15, залишок 2016 року -9), розглянуто -22 справи, з ухваленням рішення – 20(задоволення заяви),залишення без розгляду – 2, не розглянуто на кінець звітного періоду – 2 справи окремого провадження. Крім того розглянуто 7 заяв про видачу судового наказу із 22, які перебували на розгляді. Залишок не розглянутих на кінець звітного періоду – 8.Всього розглянуто справ і матеріалів 757,що складає 75,9% від загальної кількості справ і матеріалів, які знаходились на розгляді у суді.Залишок не розглянутих справ і матеріалів – 241 (24,1%)

    Позовні заяви залишені без розгляду у зв’язку  з тим , що не були  виправлені недоліки при подачі позовних заяв або несплатою судового збору у встановленому розмірі .

           Структура цивільних справ(позовного провадження) , що були розглянуті у звітному періоді за категоріями має такий вигляд :

  • спори про право власності та інші речові права -8 (залишок на кінець звітного періоду – 4) 
  • спори що виникають із договорів -171 (залишок – 77)
  • спори про не договірні зобов’язання-8 (12)
  • спори про спадкове майно-24(12)
  • спори про захист немайнових прав фізичних осіб-1 (1)
  • спори, що виникають із житлових правовідносин – 9 (7)
  • спори , що виникають із земельних правовідносин-3 (3)
  • спори , що виникають із сімейних правовідносин -83 (35)
  • спори , що виникають із трудових правовідносин – 1(3)
  • спори, пов’язані із застосуванням ЗУ «Про захист прав споживачів»- 1 (1)
  • звільнення майна з-під арешту – 5 (2)
  • інші – 1 (3)

                                                                                                                                 

   У звітному періоді   на розгляді суду перебувало 6 заяв про перегляд заочного рішення, які на кінець звітного періоду не розглянуті; 4 скарги на дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби,2 з яких залишено без розгляду, 1 – задоволено, 1 – залишок на кінець звітного періоду.

     На розгляді суду  перебувало 24  справ окремого провадження  , з них розглянуто -22,що скадає-91,7% ) .Значна кількість  справ  про встановлення фактів , що мають юридичне  значення -12, також справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання її недієздатної та поновлення цивільної дієздатності – 7,справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою -3,справи про усиновлення – 1,справи про визнання спадщини відумерлою – 1.

        У звітному період повернуто-6 справ і матеріалів (4 – заяви про видачу судового наказу,1 – позовна заява, 1 – подання у порядку виконання судових рішень)

 

   В поточному періоді на розгляді суду перебувало 128 матеріалів ,а саме : заяв  про видачу дубліката виконавчого листа -7; заяв про перегляд заочного рішення  - 7; заяв про заміну сторони виконавчого провадження – 29; про обмеження у праві виїзду за межі України – 43; заяв про перегляд судового рішення у зв’язку з ново виявленими обставинами – 1; заяв про повернення судових витрат-5; про виправлення описки у виконавчому документі, рішенні -30; заяв про розшук боржника – 1;  заяв про роз’яснення рішення - 2; інші - 3.

           У звітному періоді на рішення суду  по справах цивільного  судочинства подано-17 апеляційних скарг, з них:  рішення суду першої інстанції залишено без зміни-4, скасовано,змінено  чи ухвалено  нове-7. Інших даних про результати розгляду на даний час немає.

      

 

АДМІНІСТРАТИВНЕ   СУДОЧИНСТВО .

 

     В проваджені суду  в І півріччі 2017 року перебувало  11 справ, з них  розглянуто-7 із  прийняттям постанови-6( в т.ч. з задоволенням позову-6),із закриттям провадження у справі – 1.

           Найбільша кількість спорів із усіх категорій - це спори фізичних та юридичних осіб із суб*єктом владних повноважень щодо оскарження його дій або бездіяльності , рішень ( правових актів індивідуальної дії ) . А саме :

  • справи зі спорів з приводу забезпечення реалізації конституційних прав особи, а також реалізації статусу депутата представницького органу влади, організації діяльності цих органів – 1 (не розглянуто на кінець звітного періоду);
  • справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки дорожнього руху – 2 (із задоволенням позову);
  • справи зі спорів з приводу забезпечення сталого розвитку населених пунктів та землекористування – 4, 2 з яких задоволено, 1- закрито провадження, 1 – залишок на кінець звітного періоду;
  • справи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та спорів у сфері публічної житлової політики- 3, 2 з яких задоволено, 1 – залишок на кінець звітного періоду.

     Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду – 4, що складає 36,4 %  від загальної кількості справ , які перебували в проваджені (11) .      

      По справах адміністративного судочинства в звітному періоді надійшло 6 апеляційних скарг, 1 з яких скасовано, по 1 відмовлено у відкритті провадження. Інших даних про результати розгляду на даний час немає.

 

                                                                                                                                     

 

СПРАВИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ .

 

 

    Усього у  І півріччі 2017 р. перебувало на розгляді 265 справ про адміністративні правопорушення(залишок минулого року 17) . Повернуто   - 1 справа або 0,4 % .

    Винесено судом постанов про  закриття провадження  у зв’язку з :закінченням строків, передбачених ст.38 КУпАП стосовно 18 осіб; відсутністю складу правопорушення – 21; за малозначністю – 12; передано на розгляд громадської організації та трудового колективу – 2 матеріали  .

           А стосовно 124  осіб винесено постанови про накладення адміністративного стягнення , це 70.1 % від числа осіб , стосовно яких справи розглянуто .

     

      За своєю структурою  стягнення розподіляються таким чином  :

  • попередження – 5 (2,8%)
  • штрафи (95) -53,7 %  усієї кількості розглянутих справ(176)
  • громадські роботи (23) – 12%

       Заходи впливу  , передбачені ст.24-1 КУпАП до осіб не застосовувались.

         Усього  протягом звітного періоду  додаткове стягнення   у вигляді конфіскації предмета , який став знаряддям вчинення або безпосередньо об’єктом  адміністративного правопорушення  застосовувалось до 24 правопорушників   за ст.85 КУпАП .        

         Сума накладеного штрафу становить – 314 038 грн. , сплачено добровільно 92 225 грн .

         Правопорушеннями завдано матеріальних збитків на суму 8 806грн. , а добровільно  відшкодовано 3 587 грн.

         Вогнепальна  зброя ,  бойові припаси ,  наркотичні засоби, отруйні та радіоактивні речовини , цінності ,товари, валюта  , автомобілі  не вилучались .

        В І півріччі 2017р. розглянуто 1 справа за  ст. 172-7 КУпАП « Порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів» стосовно:

 

  • депутата Новоодеської районної ради Миколаївської області Заболотнього М.М.. Особу було звільнено від передбаченої адміністративної відповідальності на підставі ст.247 п.1 КУпАП через відсутність в його діях складу адміністративного правопорушення.

 

    Також розглянуто 1 справа за  ст. 172-6 КУпАП « Порушення вимог фінансового контролю» стосовно:

  • судді Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкової О.І. Справу було закрито у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

 

      В звітному періоді подано -4 апеляційних скарги щодо розгляду справ про адміністративні  правопорушення . По яких -2 постанови  районного суду скасовао, а інші 2 ще не повернулася  з апеляційної інстанції .

 

      У І півріччі 2017 року на розгляд до суду надійшло 6 подань про заміну громадських робіт(в порядку виконання справ про адміністративні правопорушення), з яких 2 задоволено, 1- відмовлено, 3 – залишок на кінець звітного періоду.

                                                                                                                              

КРИМІНАЛЬНЕ СУДОЧИНСТВО .

 

Розгляд кримінальних справ  за КПК України -1960 р.

 

          В І півріччі 2017 р.  в проваджені суду перебувало 5 кримінальних справ, розгляд яких зупинено у зв’язку із розшуком підсудних. По 1 справі було відновлено провадження та засуджено особу до відбування покарання з випробуванням. Таким чином на кінець звітного періоду за лишилось 4 справи, по яким підсудні перебувають в розшуці.

         Прокурором  у порядку ст.232 КПК України  кримінальні справи не  відкликались .Справи на додаткове розслідування не повертались і за підсудністю не направлялись.

          

Розгляд справ кримінального провадження за  КПК України-2012 р.

 

       В І півріччі 2017 р. до суду надійшла 61 справа (залишок з 2016 року становив 34 справи). Таким чином на розгляді перебувало 95 справ( в І півріччі 2016 року на розгляді перебувало 75 справ) Закінчено провадженням - 42,що складає44,2 % від загальної кількості; з постановленням вироку -27(28,4% ) , закрито провадженням-13 (13,7), до 1 особи застосовано примусові заходи медичного характеру, до 1 особи застосовано примусові заходи виховного характеру. Залишок  нерозглянутих справ на кінець звітного періоду-53(55,8%).З числа нерозглянутих справ -5 справ  перебувають в проваджені понад 6 м., 3 справи понад 1 рік та 3 справа понад 2 роки. По -6 справам провадження зупинено у зв’язку з розшуком обвинувачених, 2 справи зупинена у зв’язку з призначенням експертизи. .До апеляційного суду направлено поданням  для визначення підсутності 8 справ із-за неможливості сформувати склад суду. Під час підготовчого провадження по 1 справі було винесено вирок на підставі угоди про визнання винуватості.

      Не було допущено порушень строків призначення  до підготовчого  судового засідання , установлених ст.314 КПК України та призначення до судового розгляду  , передбачених ст.316 КПК України.  

      Засуджено( за вироками,що набрали і не набрали законної сили ) 27 осіб ( в порівнянні з І півріччям 2016 року на 12 осіб менше), з яких: штраф-2 на загальну суму 13600 грн, 12750 грн з яких сплачено добровільно ,громадські роботи-4, позбавлення волі-6 ,  звільнено від покарання з випробуванням-15 . 

      Судом приводи до обвинувачених чи свідків не застосовувалися.

       У І півріччі 2017 році перебувало на розгляді 17 обвинувальних актів з угодами, 11 з яких розглянуто.

       Від злочинів потерпіло 24  фізичних осіб . Злочинами було завдано матеріальної та моральної шкоди фізичним  особам на суму 86 481 грн.

       З фіксуванням судового процесу технічними засобами розглянуто 42 справи кримінального провадження.            

        У звітний період    до суду надійшло 136 клопотань, заяв під час  досудового розслідування ( на 59 заяв та клопотань більше в порівнянні з І півріччям 2016року), з них :

 

- обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – 19 (12 задоволено, 1 – відмовлено, 6- залишок на кінець звітного періоду);

- обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту – 4(3 задоволено, 1-залишок);

- заміна запобіжного заходу – 1 (1 розглянуто);

- дозвіл на затримання з метою приводу – 3 (всі задоволено);

-продовження строків тримання під вартою – 6(5- задоволено)

- проведення обшуку житла чи іншого володіння особи-42(задоволено)

- тимчасовий  доступ до речей і документів -48(задоволено)

- арешт майна -10(задоволено)

-скасування арешту майна – 5 (2- задоволено, 1-повернено, 2 – залишок);

- інші клопотання -5 (задоволено)

                                                                                                                                                                                                                  

Надійшло скарг на дії, рішення чи бездіяльність слідчого , прокурора -29 ( в І півріччі 2016 року- 63) , з яких: бездіяльність слідчого, прокурора -23(розглянуто 20, задоволено 12, повернено-3, залишок - 3); рішення слідчого про закриття кримінального провадження – 5(4 розглянуто, 2 з задоволенням вимог, 1- залишок); рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотаннч про проведення слідчих дій, негласних слідчих дій -1(розглянуто 1 із задоволенням); інші скарги – 1(розглянуто); заяви про відвід – 3(усі розглянуті, 1 з них задоволено).

 

Крім того у І півріччі 2017 року на розгляді суду перебувало 47 справ в порядку виконання судових рішень( у І півріччі 2016 року – 56) , а саме: про відстрочку виконання вироку 1 (задоволено),про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання -2(задоволено 2),про звільнення від відбування покарання  у зв’язку  із закінченням іспитового строку -31, 27 з яких задоволено 4- залишок, про заміну покарання відповідно до частини 5 ст.53 КК України -5(не розглянуті);  про встановлення адміністративного нагляду -7, з яких -4 задоволено, 3 залишок, інші-1 (задоволено). 

Направлені виконавчі листи до НДЕКЦ при УМВС України у Миколаївської області про стягнення процесуальних витрат на 7 648 грн.

На рішення суду першої інстанції надійшло 6 апеляційних скарг на вироки суду у  справах кримінального провадження . з них: скасовано(змінено) всього 3 вирока , що  складає 7,1%  від кількості розглянутих справ, залишено без змін -1, повернено скаржнику-1. Крім того надійшло 8 апеляційних скарг на ухвалу слідчого-судді ,1 з яких скасовано, 7 – залишено без змін.

 

Дані про кількість справ та матеріалів, які знаходились на розгляді у Новоодеському районному суді Миколаївської області за І півріччя 2017 року ( з урахуванням залишків на початок звітного періоду)

 

Вид судочинства

І півріччя 2016 р.

І півріччя 2017 р.

1

Справи та матеріали кримінального судочинства

276

 

312

у тому числі справ

80

100

2

Справи та матеріали адміністративного судочинства

8

11

у тому числі справ

8

11

3

Справи та матеріали цивільного судочинства

495

757

у тому числі справ

372

629

4

Справи та матеріали про адміністративне правопорушення

224

271

у тому числі справ

222

265

5

ВСЬОГО:

1003

1351

Всього (справ):

682

1005

 

            Як вбачається з наведених даних у І півріччі 2017 року порівняно з І півріччям 2016 року збільшилася кількість надходження справ та матеріалів всіх видів судочинства.

 

            Протягом першого півріччя 2017 року Новоодеським районним судом Миколаївської області вживалися заходи, спрямовані на забезпечення належного рівня здійснення правосуддя, захисту прав та охоронюваних законом інтересів фізичних та юридичних осіб.

 

 

Голова   Новоодеського районного суду

Миколаївської області                                                                            М.В. Ітрін

 

Виконавець Міріченко О.М.